Dirk Gaasbeek Stichting

Dirk Gaasbeek Stichting

Leer ons kennen

Over ons

Ter herinnering aan Dirk Gaasbeek zet de Dirk Gaasbeek Stichting muziek in om het leven van mensen met een hersenaandoening te verbeteren. We verbinden sponsoren en verpleeghuizen om mooie muziekprojecten in de ouderenzorg te realiseren. Voor meer muziek in het leven van mensen met een hersenaandoening.

Dirk Gaasbeek

Drs. Dirk Gaasbeek (1956-2018), empathisch arts, specialist ouderengeneeskunde.

Over Dirk

Tot zijn plotselinge dood in juni 2018 werkte Dirk met veel enthousiasme en liefde als specialist ouderengeneeskunde bij Zorgcentra De Betuwe. Ook was hij projectmanager en adviseur bij WoonzorgUnie Veluwe in Epe. Dirk was een mensenmens; hij voelde mensen goed aan. Dirk kwam als arts dicht bij zijn patiënten. Hij gaf oprechte, persoonlijke aandacht aan de verpleeghuisbewoners. Het positieve effect van het werk van de muziektherapeut trof hem. Hij zag met eigen ogen hoe belangrijk muziek was voor het levensgeluk van zijn patiënten. De Dirk Gaasbeek Stichting deelt Dirks inzicht en draagt daarom bij aan meer muziek in het leven van mensen met een hersenaandoening.

Betrokkenen

Bestuur

De leden van het bestuur en overige medewerkers ontvangen geen financiële beloning voor hun werkzaamheden.

Voorzitter

Edzard Gelderman

Edzard Gelderman (1949) studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij startte zijn loopbaan 1980 als officier van justitie in Arnhem. Vanaf 1990 werkte hij als strafrechter en bestuursrechter in de rechtbank te ‘s-Hertogenbosch en tot slot als raadsheer in de straf- en familiesector van het Bossche hof. Edzard is maatschappelijk bestuurlijk actief op sociaal en geschiedkundig terrein. In zijn vrije tijd luistert hij graag naar klassieke muziek. Edzard was de partner van Dirk Gaasbeek.

Secretaris

Johan Visser

Johan Visser (1963) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit, met als specialisaties Anatomie en psychologie. Hij is ruim dertig jaar werkzaam in de zorg, in diverse functies, van therapeut tot directeur. Sinds 2008 ondersteunt hij zorgorganisaties bij ontwikkel- en verandervraagstukken. Johan is voorzitter van een tweetal raden van toezicht in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg en lid van een raad van commissarissen in de ambulante GGZ. Johan heeft een passie voor muziek en is actief als zanger, gitarist en liedjesschrijver. Johan heeft als toezichthouder van Zorgcentra De Betuwe de bevlogenheid en toewijding van Dirk Gaasbeek van nabij ervaren.

Penningmeester

Wim Martens

Wim Martens (1955) studeerde Bedrijfskunde en vervolgens Executive MRA aan Nyenrode University/William E. Simon Graduate School of Business Administration/University of Rochester. Hij was in eerste instantie werkzaam bij PGGM en daarna in de zorg. Sinds 2013 is hij bestuurder bij ouderenzorginstelling WZU Veluwe. Binnen WZU Veluwe werkte Wim nauw samen met Dirk. Naast zijn werk in de ouderenzorg is Wim toezichthouder bij Het Maanderzand en betrokken bij diverse andere maatschappelijke organisaties. In de dagelijkse praktijk ervaart Wim wat muziek kan doen bij ouderen met dementie. Vanuit die achtergrond zet Wim zich in om de inzet van muziek in de ouderenzorg breder te stimuleren.

Bestuurslid met aandachtsgebied muziektherapie

Monique van Bruggen-Rufi

Monique van Bruggen-Rufi (1962) studeerde muziektherapie (hoofdinstrument gitaar) aan het Conservatorium in Enschede waar zij sinds 2010 als docent/onderzoeker en later ook als programma-manager van de PreMaster- en Master-muziektherapie-opleiding aan verbonden is. Zij werkt als muziektherapeute in de klinische praktijk en heeft ervaring met verschillende doelgroepen, waaronder ouderen met dementie, kinderen/volwassenen met een verstandelijke beperking, mensen met een verslavingsachtergrond, mensen met trauma, mensen met allerhande psychiatrische aandoeningen. Monique is gepromoveerd onderzoeker en doet in deze hoedanigheid nog steeds (wetenschappelijk) onderzoek naar de effecten van muziek(therapie) bij mensen met vooral neurodegeneratieve aandoeningen.

Bestuurslid met aandachtsgebied PR, marketing en fondsenwerving

Karin Kalthoff

Karin Kalthoff (1961) werkt als Senior adviseur/projectleider bij de Participatiepartners Aan de slag met participatie (zorgbelanginclusief.nl), onderdeel van Zorgbelang inclusief. In die functie is ze verantwoordelijk voor de acquisitie en uitvoer van grote en strategische projecten. Voorbeelden hiervan zijn Verzuim Innovatieve Aanpak voor Verpleging en Verzorging, OPEN (online inzage in het huisartsendossier), Digivaardige Achterhoekers, Cliëntenparticipatie bij wetenschappelijk onderzoek, implementeren medezeggenschap volgens het Rijnlands model bij diverse zorgorganisaties. Daarnaast is Karin van 2010 tot maart 2022 politiek actief geweest binnen de gemeenteraad van Arnhem. De laatste twee jaar ook als vicevoorzitter van de gemeenteraad. Vanuit haar privé situatie weet Karin hoe belangrijk muziek kan zijn. Niet alleen bij mensen met dementie maar ook bij mensen met een autismespectrumstoornis.

Bestuurslid met aandachtsgebied Welbevinden en kwaliteit van leven

Jan-Willem Scheurwater

Jan-Willem Scheurwater (1975) was, nadat hij zijn studie Theologie aan de Universiteit Utrecht had afgerond, predikant in de PKN. Vanaf 2015 is Jan-Willem werkzaam als geestelijk verzorger bij Zorgcentra De Betuwe. In zijn studententijd deed hij al ervaring op als geestelijk verzorger binnen een verzorgingshuis. Het begeleiden van verpleeghuisbewoners heeft zijn hart. Naast zijn werk als geestelijk verzorger is Jan-Willem gesprekspartner voor mensen in rouw en met verlieservaringen. Jan-Willem is aan het Kempler Instituut opgeleid tot supervisor en coach. Jan-Willem is een groot muziekliefhebber; hij houdt in het bijzonder van (moderne) klassieke muziek. Jan-Willem organiseert regelmatig luisteravonden met muziek van Bach en Beethoven. “Muziek raakt heel mijn bestaan. Wanneer ik muziek gebruik in gesprekken met de verpleeghuisbewoners, dan treft het me steeds opnieuw hoe muziek de mens ontroert en tevoorschijn laat komen”. In Dirk Gaasbeek mist Jan-Willem een fijne, betrokken collega binnen Zorgcentra De Betuwe.

Bestuurslid met aandachtsgebied donaties

Michiel van Drunen

Michiel van Drunen (1968) is partner bij Compare Consult, dat de toegevoegde waarde van banken en vermogensbeheerders meet op basis van een in eigen beheer ontwikkeld vermogensrapportage systeem. Compare Consult adviseert Stichtingen, Verenigingen, Goede Doelen en vermogende particulieren. Daarnaast is Michiel (die sinds ruim 30 jaar onderneemt in Arnhem) zeer actief in het begeleiden van startende ondernemers in Arnhem. Sinds een aantal jaren is hij actief als fondsenwerver van Voedselbank Arnhem en omstreken. Ook bekleedt hij diverse bestuursfuncties en heeft hij zitting in diverse raden van advies van start-ups. In zijn jeugd speelde hij klarinet en saxofoon. Ook maakte hij later een aantal jaren deel uit van een dweilorkest dat ook regelmatig optrad in instellingen als ’s Koonings Jaght en diverse andere Arnhemse instellingen. Toen zag hij welk verschil muziek kan maken voor de bewoners van deze instellingen.

Maatschappelijke

Steun

Steun

Comité van Aanbeveling

Het werk van de Dirk Gaasbeek Stichting, het bevorderen van muziek voor mensen die vanwege een hersenaandoening in een zorginstelling verblijven, vindt brede maatschappelijke ondersteuning.

Het werk van de Stichting wordt met name gesteund door de leden van het Comité van aanbeveling en door hen van harte aanbevolen bij donateurs, fondsen, sponsoren en overheden.

Francis van Broekhuizen

Operazangeres en comédienne

Prof. dr. Hans Jeekel

Erasmus MC, Oprichter Muziek als Medicijn

Lavinia Meijer

Harpiste

André Rieu

Sterviolist en orkestleider

Prof.dr.dr.h.c. Erik Scherder

Professor in Clinical Neuropsychology, FPP/Neuro, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen VU Amsterdam

Prof. dr. Rudi Westendorp

Hoogleraar ouderengeneeskunde LUMC en Kopenhagen

Achtergrond

Algemene informatie

Scroll naar boven